Ruska-Rastien säännöt


Itä-Savon Ruska-Rastit on Sanomalehti Itä-Savon levikkialueen kuntien välinen suunnistuskilpailu, joka järjestetään vuosittain syys-lokakuussa piirikilpailuna vuorotellen kussakin osaaottavassa kunnassa.


Kilpailu käydään henkilökohtaisena ja osanottajamäärä on kustakin kunnasta rajoittamaton. Myös levikkialueen äärikunnista ja levikkialueen ulkopuolelta olevat suunnistajat saavat osallistua henkilökohtaiseen kilpailuun. Joukkuekilpailuun voi osallistua pistelaskussa mukana olevan kunnan alueella aiemmin asunut kilpailija. Tarkemmat ohjeet joukkuekilpailusta kohdassa 9§.


Sarjat ovat H21A, H21C, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70, H75, H18, H16, H14, H12, H10RR, D21A, D21C, D40, D50, D60, D16, D14, D12, D10RR.
Sarjassa D60 on ikähyvitys 65 vuodesta alkaen.
Järjestäjät voivat halutessaan järjestää sarjat H12 ja D12 myös tukireitteinä.


Osanottajarajoitukset:
Miesten H21C -sarjaan ja naisten D21C -sarjaan ei saa osallistua suunnistaja, joka on sillä kaudella voittanut kyseisen tai sitä vastaavan sarjan kisan tai joka rankataan kilpailuhetkellä I luokkaan. Itse kisaan eivät saa osallistua seuraavat:
- kartan tekijänä toimineet,
- kilpailukartan alueella asuvat,
- kilpailukartalla missä tahansa kisassa ratamestarina tai valvojana toimineet.


Kilpailulla on oltava ratamestari ja valvoja, jotka hankkii järjestävä kunta. Valvojan on oltava muualta kuin järjestävästä kunnasta. Kilpailun järjestelyjen etenemistä valvovat Ruska-Rastien johtoryhmä, joka myöntää myös Ruska-Rastien järjestelyvastuun seuraaville vuosille.


Mahdolliset esille tulevat kiistakysymykset ratkaisee Ruska-Rastien johtoryhmä yhdessä kilpailun valvojan ja kilpailun johtajan kanssa.


Osanottomaksua ei peritä. Järjestäjät keräävät harkitsemansa suuruisen karttamaksun.


Järjestäjillä on oikeus pitää kilpailupaikalla kenttäravintolaa, jonka tuoton he saavat itselleen.

Ruska-Rastien joukkuekilpailu:

HUOMAA UUDISTUNUT PISTELASKU!

- Joukkuekilpailuun voi osallistua myös henkilö, joka on aiemmin asunut kyseisen kunnan alueella, mutta asuu nyt muualla.

- Jos kilpailija on asunut useamman pistelaskussa mukana olevan kunnan alueella, voi osallistuja itse päättää mitä näistä kunnista edustaa.

- Osallistuja ilmoittaa itse kunnan, jota edustaa Ruska-Rasteilla.

- Pistelaskussa säilytetään vanhat kuntarajat, esim. Savonranta, Kerimäki ja Punkaharju kilpailevat omilla joukkueillaan.
- Joukkueita ei tarvitse nimetä etukäteen, kaikki ilmoittautumisen yhteydessä kunnan nimissä kilpailevat suunnistajat osallistuvat pisteidenjakoon.
- pisteitä jaetaan kussakin sarjassa seitsemälle parhaalle suunnistajalle seitsemästä yhteen,
- kustakin joukkueesta voi pisteille päästä sarjassaan vain kaksi parasta, vaikka seitsemän parhaan joukkoon sijoittuisi useampikin,
- poikkeuksena on H21A -sarja, jossa pisteitä jaetaan kymmenelle parhaalle kymmenestä yhteen; joukkueesta voi tässä sarjassa päästä pisteille kolme parasta,
- lopullinen joukkuepistemäärä lasketaan siten, että kunkin joukkueen 10 parasta pistemiestä/-naista lasketaan lopputulokseen,
- joukkuekilpailuun voivat ottaa osaa vain kunnat, joissa Itä-Savon peittoprosentti on yli 10 (mukana ovat Punkaharju, Savonlinna, Sulkava, Rantasalmi, Enonkoski, Kerimäki, Savonranta, Kesälahti, Parikkala, Rautjärvi, Puumala, Juva, Heinävesi ja Kitee),
- joukkuekilpailussa järjestävää kuntaa hyvitetään aina 10 pisteellä,
- kuntapisteisiin ei-oikeutetut kilpailijat jätetään pistelaskua tehtäessä sijoituksensakin osalta väliin.

10§
Sanomalehti Itä-Savon lahjoittama kiertopalkinto kiertää viisi vuotta ja sen saa omakseen joukkue, joka kerää eniten pisteitä viitenä kilpailuvuotena yhteensä. Välivuodet palkintoa säilytetään voittajajoukkueen kunnallisessa palkintokaapissa. Sanomalehti Itä-Savo järjestää myös muut palkinnot. Miesten ja naisten pääsarjoissa palkitaan 6 parasta kilpailijaa. H/D 10RR sarjoissa palkitaan kaikki osallistujat. H/D 12-18 sarjoissa palkitaan 3 parasta. H/D 40 sarjoista ylöspäin palkitaan 1-3 kilpailijaa, riippuen sarjan kokonaisosallistujamäärästä.

11§
Levikkialueen kunnilla on oikeus pitää Ruska-Rastien yhteydessä omat mestaruuskilpailunsa.