Kuntosuunnistuslaatikossa säilytettävän kansion ohje-osa

Päivitetty 16.4.2009

 

1. Kansion tarkoitus

 

Kansion tarkoituksena on antaa toimintaohjeita sekä malleja kuntosuunnistustapahtuman järjestäjälle. Selkeyttää tapahtuman ilmoitusmenettelyä, antaa suositukset ratapituuksista sekä lastenratojen suunnittelusta. Samoin yhtenäistetään käytäntö, kuinka peritään karttaraha seuraan kuulumattomilta kuntosuunnistajilta.

www.olavinrasti.net osoiteesta löytyy kuntosuunnistussivustot.

Toivomme tämän auttavan Sinua järjestämään onnistuneita kuntosuunnistustapahtumia harrastajille sekä tuomaan ihmisiä mukaan hienon lajimme pariin.

   

2. Kansion säilytys

 

Kansio säilytetään kuntosuunnistuslaatikossa Olavin Rastin varastolla ( Toppalassa ), josta seuraava kuntosuunnistuksen järjestäjä voi sen noutaa muun materiaalin hankkimisen yhteydessä.

   

3. Kuntosuunnistuskalenteri

 

Kuntosuunnistuskalenteri tehdään kevättalven aikana yhdessä Enonkosken Urheilijoiden ja Sulkavan Urheilijoiden kanssa.

Kalenterikopioita löytyy tästä kansiosta.

 

Jos et voi toimia tai olet muuten estynyt järjestämään kuntosuunnistustapahtuman, hanki itsellesi ajoissa sijainen.

   

4. Ratamestarin ohjeet

 

Kun toimit kuntosuunnistustapahtuman ratamestarina, tässä Sinulle muutamia ohjeita.

Lehti-ilmoituksia ei tarvitse enää toimittaa, koska kalenteri on jo lähetetty
Itä-Savoon ja ilmoitukset julkaistaan edellisen sunnuntain lehdessä.

Tämän takia opastuksen pitää alkaa kalenterissa ilmoitetusta paikasta.

Lisätiedottamista voi tehdä Etelä-Savon Radion menovinkkeihin.

Käytettäessä karttatulosteita tulostetaan sopiva määrä valmiita ratoja tai merkitään jokaiseen karttaan rastit, lähtö, maali ja koodit.

Jos järjestät tapahtumaa tulostekartalle, muista pyytää riittävä määrä karttoja tulostettavaksi ajoissa. Tulostusjärjestelyt selviävät internetin kuntosuunnistusivuilta

  4.1. Ratavaihtoehdot:

A-rata, jonka pituus on maastosta riippuen 5- 7 kilometriin ja jonka parhaat kuntosuunnistajat taivaltavat vajaassa tunnissa. Rata saa olla melko vaativa eli suunnistuksellisia tehtäviä tarjoava paljon suunnistaneelle kuntoilijalle.

B-rata, jonka pituus on maastosta riippuen 3- 5 kilometriin ja aikavaatimus 30-45 minuuttia. Radalla saa olla muutama vaativampikin rasti, mutta ei kokonaisuudessaan niin vaativaa suunnistusta kuin A-radalla.

C-rata, jonka pituus on maastosta riippuen 2- 4 kilometriin ja aikavaatimus noin puoli tuntia. Rastipisteet helppoja, mielellään ohjaavien reittien lähellä, vaatimustasoltaan kansallisten C-sarjan rataa helpompi. Aloittelijoidenkin olisi pystyttävä se selvittämään.

Mahdollisuuksien mukaan voi järjestää myös esimerkiksi seuraavia ratoja:

”Polkusuunnistus”, jossa rastit sijoitetaan polkujen, ojien peltojen, linjojen varrelle ja suunnistajan on mahdollista kokonaan tai lähes kokonaan kulkea rata ohjaavia reittejä pitkin. Rastipisteet selkeitä, helposti havaittavia kohteita. Radan pituus noin 1,5 km ja kartan tulkittavuus ja paikkansapitävyys hyvä. Rastireittiliputuksella voidaan lisätä polkuja kartalle ja ohjata aloittelija helpolle ohjaavalle uralle. Suunnistusrata on tarkoitettu suunnistusta aloittaville sekä lapsille.

Rastireittisuunnistus tehdään milloin maasto antaa siihen mahdollisuuden. Valmista pienille suunnistustehtäviä, oikaisuja, rastiväleille. Rastireitin pituus noin 1 km . Varastolla on rastireittiliput.

Tukireittisuunnistus muodostetaan rastireittiradan yhteyteen periaatteella, että lapsi voi tarvittaessa suunnistustehtävää suorittaessaan tukeutua rastireittiliputukseen. Rastit eivät ole ”siimarin” varrella. Rastipisteet selkeitä, helposti havaittavia kohteita. Jos rastipiste ei ole rastireittiliputuksen sisäpuolella, rasti pitää sijoittaa maastoon niin, että rastipisteen takana on selvä pysäyttävä kohde ( pelto, tie, sähkölinja, vesistö jne. ).

4.2. Rastit:

Rastilippu tulee sijoittaa selkeästi määritteen ilmoittamaan paikkaan.

4.3 Emit

Savonlinnan seudun kuntosuunnistuksissa käytetään emit-leimausta. Se on mielekäs osa suunnistusta ja helpottaa järjestäjänkin työtä.

Lyhyet ohjeet:

·      Vie rasteille lippujen lisäksi emit-leimasin

·      Lähetä maastoon 0-leimasimella, silloin kortti nollautuu ja aika lähtee käyntiin

·      Kirjaa paperille jokainen lähtijä ja varmuuden vuoksi lähtöaika

·      Suunnistaja leimaa emit-kortin rasteilla

·      Maalissa suunnistaja leimaa 100-leimasimeen ja aika pysähtyy

·      MTR-leimasimella saa tulostettua ajan ja väliajat, josta järjestäjä saa ne myös kirjanpitoonsa

Käsittele emit-laitteistoa huolellisesti ja lataa lämpökirjoitin ennen käyttöä Lataa myös paristo lukijaa varten ja tarkista paperin riittävyys.

Uuden MTR4-laitteen avulla: (vanhan toiminto epäkunnossa)

Kun emit-kortista on tulostettu lämpökirjoittimella ajat, jäävät ne myös leimasimen muistiin. Muistin pystyy purkamaan jälkeenpäin ja tulokset saa tietokoneelle väliaikoineen. Tätä varten tarvitaan seuraavia tietoja:

·      Ratojen leimasinkoodit ( rastimääritteet )

·      Tapahtumakirjanpito, mihin on kirjattu osallistujan nimi, emit-kortin numero, aika ( Nimet ja ajat myös ilman emittiä suunnistaneilta )

·      MTR-leimasimen patteria ei tule irrottaa ennen tietokonelukua

Tietokoneen käyttö tapahtumapaikalla helpottaa tuloksien ja väliaikojen julkistamista. EResults-ohjelma, jonka voi ladata netistä osoitteesta http://users.jyu.fi/~pmlehtim/eresults , on ladattu seuran kannettavalle. Lisätietoja Antti Turkilta.                

5. Karttamaksut

Jos kuntosuunnistustapahtumaan tulee seuran ulkopuolisia suunnistajia peritään heiltä karttamaksu 3 euroa. Varastolla on lipas, johon rahat voi kerätä. Kirjaa lippaassa olevaan listaan kerätyt rahat. Tilitä rahat Olavin Rastin tilille, jos lippaaseen on kertynyt enemmän rahaa.

6. Kuntosuunnistuslaatikon sisältö

Kuntosuunnistuslaatikossa säilytetään ja kuljetetaan kuntosuunnistustavaroita.

Sisältää ainakin:

·      Emit-laatikko

·      Kyniä ym. tarvikkeita

·      Järjestäjän kansio

·      Piirtoalustoja

Pidä laatikko järjestyksessä ja lisää tarvittaessa esim. kyniä.

7. Tulokset

Laske tulokset, lisää ne nettiin kuntosuunnistussivuille jo samana iltana ja toimita tulokset Itä-Savoon. Sähköpostiosoite on Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tulokset mielellään lehteen sähköpostilla seuraavassa muodossa, jotta ylimääräiseltä työltä vältytään.

B-rata 3,5km: 1) Matti Kaskinen 33.00, 2) Henna Höglund 33.00, 3) Anu Österlund 34.25, 4) Markku Behm 35.36, 5) Kimmo Höglund 35.39, 6) Jukka Yli-siuru 37.00.

8. Toiminta suunnistuspaikalla

Aseta opasteet riittävän ajoissa. Ensimmäinen opaste lehti-ilmoituksessa mainittuun paikkaan. Käytä opasteina rastilippuja ( helppokäyttöisiä ), voit käyttää myös varastolla olevia kiinteitä opaskylttejä.

Kysy lupa maanomistajalta tapahtuman järjestämiseen.

Aseta ratavaihtoehdot esille alustoille kiinnitettynä. Varaa riittävästi kyniä ratojen piirtämistä varten, jos ratoja piirretään.

Varaudu tarvittaessa siihen, että joudut opastamaan vasta-alkajia. Pyydä joku tapahtumaan tulleista seuralaisista tarvittaessa avuksi.

Huolehdi siitä, että kaikki pääsevät pois metsästä sekä siitä, että suunnistuspaikka jää siistiksi.

Järjestä materiaalilaatikko ja toimita se varastolle. Hippo-suunnistuskoulu käyttää myös emit-laitteistoa, rastilippuja ym.