Tulospalvelussa kattava tarjonta

Lähtöajat, online-tulokset väliajoin, viralliset tulokset, väliajat, analyysi, reittihärveli ja GPS-seuranta Tulospalvelu-linkin kautta.

Kuvapankki

Päivän runsasta kuvasatoa mm. maastosta ja palkintojenjaosta

Löytötavarat

Löytötavarat: keltainen sadetakki, Lounais-Hämeen Rastin suunnistuspaita
Voi tiedustella puh.nro 050-3759866

Palaute

Kisapalautetta voi antaa nettisivujen ilmoitustaululla tai suoraan kilpailunjohtaja Hannu Kososelle Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

SM-keskimatkan uutisointia verkossa:

Anjalalle ja Finckelle keskimatkan SM-kultaa (Suunnistus.net)

Anni-Maija Fincke suunnisti ensimmäisen aikuisten SM-kultansa (Ilta-Sanomat)

Pian on levähdyksen aika (Itä-Savo)

Anjala kiri voittajaksi (Itä-Savo)

Naisten SM-mitalit Tampereelle (Itä-Savo)

Huippusuunnistajat Savonlinnassa (Itä-Savo)

Kisakommentteja:

Hannu Kosonen, kilpailunjohtaja:

"Kilpailunjohtajana kiitän kaikkia SM-kisatalkoisiin osallistujia. Kilpailut onnistuivat hienosti. Pieni seura näytti osaamisensa.

Ratamestariryhmä teki hienoa työtä ja radat saivat ansaittua kiitosta. Kauko Piirosen johtama tehokas ryhmä rakensi toimivan kisakekeskuksen.

Sulkavan Urheilijoille myös suuri kiitos talkooavusta."

 

Jarmo Munck, ratamestari:

"Ratamestariryhmän puolesta kiitokset kaikille SM-kilpailun talkoolaisille, kilpailijoille ja mukana olleille! Tehtiin yhdessä mahtava tapahtuma!"

 

Kauko Piironen, huoltovastaava:

"Rakentelijaryhmän puolesta huomionarvoiset kiitokset sille suurelle porukalle joka teki heti kisojen päätyttyä uskomattoman "selvää jälkeä" kisakeskuksen rakennelmista. Kun nyt, sunnuntai-iltana on enää mustiin säkkeihin sullottua tavaraa purkamatta, voin huomisen purkuporukalle tarjota vain viirojen fiksausta ja naulojen nyhtämistä. Hyvä näin!

Ja vielä nostaisin rakentajista ylitse muiden Pulkkisen Yrjön, häneltä löytyy rakentamiseen intoa ja aikaa ... suunnistusporukalle!"

 

Hannu Myllärinen, TA:

"ORa:n jäsenille onnittelut todella hienoista kisoista. Suunnistajat olivat todella tyytyväisiä."


Simo-Pekka Fincke:

"Seurailin ystäväni Nurmosen kanssa lauantaina SM-keskimatkaa. Käytössä olivat online-palvelut kaikilla sektoreilla ja kovilla tehoilla. Oli oikeastaan ihan hyvä seurata GPS-viivoja. Siinä sitä taas kerran näki etä suunnistus se on mikä ratkaisee. Tarjolla oli meheviä koukkuja. Itteä lämmitti kolme tapausta:
1. AM otti ekan kultamitalin yleisten naisten sarjassa. Ja GPS-viivan perusteella siinä suorituksessa ei hyvin montaa virhettä ollu.
2. Pajusen poika juoksi kuudennelle sijalle. Mies on seilannut ylikuntoisena syvissä vesissä pitkin vuotta mutta nyt nassahti ja Toni Niemisen sanoin "kiva nähdä että Pajusen pojalla kulkee, tästä on Pajusen pojan hyvä lähteä ensi kauteen".
3. Tinski saalisti kahdeksannen sijan. On sekin lenkillä käyny."

 

Jan Prochazka:

"I was running also Finish middle distance champs on Saturday, but my performance was really poor again, you can easily recognize my GPS route (My route usually differs from others...), because I did not read the map..."

 

Tuomo Mäkelä:

"Viikonlopusta jäi käteen kaksi meriittiä. Ensimmäiseksi, sunnuntaiaamuiseen vajaan 20000 kappaleen levikin omaavaan Savonlinnan paikallislehteen, Itä-Savoon olin saanut etusivulle itsestäni puolen sivun kokoisen kuvan juoksemassa kädet levällään tasapainottaen alas jäkäläistä rinnettä. Kuvan alla oli otsikko "Metsien kiitäjät mitalijahdissa". Ehkä jahtia, mutta pirun laihaa saalista, sanoisin."

 

Kim Fagerudd:

"Femte plats på medeldistansen idag, den bästa FM-placeringen hittils på den distansen, jag borde väl vara nöjd... Men, jag har lite svårt att vara nöjd med mitt lopp, det hade funnits chanser att vara betydligt högre upp i resultatlistan. Denna gång kan jag dock inte skylla på nåt annat än att jag inte orienterade tillräckligt bra. En stor miss till ettan och några mindre på slutet."

 

Pasi Ikonen:

"Männä viikonlopun kisat sujuivat hiukan kolmijakoisesti. Keskimatkan karsinnassa en tehnyt käytännössä sekuntiakaan virhettä ja saadessani Miikan kiinni jo kolmoselle saatoin surffailla loppumatkan rennosti. Itseluottamus nousi suorituksesta noin pari sataa prosenttia. Ehkä liikaakin, sillä finaalissa sorruin typerään virheeseen 15. rastilla (GPS). Lähes karsinnan veroisesti sujunut pääosa matkasta oli todellakin hallittua tekemistä, mutta lopussa aloin miettimään mukavuudentunnetta ja kiristin vauhtia ehkä aavistuksen. Simolla (Böken rytmittämänä) oli vahva näkemys Ikosen poijjaan suunnistuksesta ratojen loppuvaiheissa – ”suunnistaa pääosin detaljeilla ja ei jaksa tehdä sitä loppuun asti”. Varmaan tottakin, mutta tässä tapauksessa heittäisin syyn suorituksenhallintani niskoille. Tästä kuvasta voi vetää johtopäätöksiä oliko kyse toisesta vai molemmista. Joka tapauksessa sapetti aika rankasti ja sitten survoin seuraavasta vielä kymmenen metrin päästä ohi…siinäkin voi itse pysähtyä tai kävellä mikäli ei saa liian tummalla painetun avokallion värin alta kaivettua käyriä päähänsä. Ja enhän mä niitä kaivanut, vaan yritin munkkisuunnalla."

 

OK Orient:

"Uimalammen maasto tarjosi upeat ja vaativat puitteet keskimatkan kisalle. Mitalikolmikko kiitteli vuolaasti haastavia ratoja ja harmitteli toisaalta pieniä virheitään. - Oli todella hieno, ennen kaikkea juostava maasto, josta ei voinut olla pitämättä, Anjala kiitteli. Isompia virheitä en tehnyt, suoritus kaikkiaan oli aika hallittu, joskin paikoin sujuvuus ei ollut aivan kohdallaan. Tein myös yhden huonon reitinvalinnan. Anjala sai lopussa kiinni edellä lähteneitä. - Kyllä se auttoi, kun näki selkiä edessä. Hieman varmistelua tuli lopussa, kun kuulin kuulutuksesta olleeni väliajoissa johdossa. Fyysisesti oli hyvä päivä eikä aamupäivän karsinta sanottavasti painanut jaloissa.

 

Muukkonen ajautui ennen kuudetta rastia väärään mäkeen ja menetti aikaa. - Onneksi tajusin nopeasti olevani sivussa eikä ylimääräistä aikaa kovinkaan paljon kertynyt. Loppu meni sitten vauhdikkaasti. Bäckman, joka johti kisaa vielä sen puolivälissä, teki puolestaan neljänneksi viimeisellä rastilla virheen ja oli siinä menettää otteensa hopeaan. - Menin varmaan viiden metrin päästä ohi, mutta en nähnyt lippua. Muuten meni hyvin. Olen syyskauteen erittäin tyytyväinen, loistavaa suunnistuskautta juokseva ja seuraavaksi kahden viikon päästä suunnistettaviin yösuunnistuksen SM-kisoihin valmistautuva OK Orientin ykkösnyrkki totesi."

 

Jani Lakanen:

"SM-keskimatkan ja viestin viikonloppu sai vielä kivat kutkutukset vatsan pohjaan. Kun kisat ovat Jyväskylän korkeudella tai pohjoisemmassa ja vielä idemmässä osassa Suomen maata, fiilikset ovat valmiiksi korkealla. Maastot ovat yleensä priimaa! Nyt oli toki tiedossa, että maastot ovat vieläkin loistavampia, eikä viikonloppuna tarvinnut pettyä.

SM-pitkällä sain latauksen kohdalleen. Nyt latausta ei ollut jäljellä yhtä paljon fyysisesti, mutta psyykkinen lataus oli kunnossa ja suorituksen hallinta onnistui lähes täydellisesti viikonlopun kolmessa kisassa. Keskimatkan karsinnassa pääsin odotettua helpommalla, kun maltoin katsoa ratamestarin "killerin" ykköselle. Karsintalohkoni ykköselle piti kääntyä heti K-pisteeltä 90 astetta oikealle kuviorajan laitaan. Jos tämän teki, rasti ei ollut erityisen vaativa, vaikka tarkka piste olikin. Jos rastille kuitenkin yritti muuten, virhettä oli luvassa. Parjanne (1min) ja Pohjala (3min) tekivät ykköselle sen verran virhettä, että sain molemmat jo kiinni. Niinpä minulle tuli helpohko karsinta tarkkailijan roolissa, kun Pohjala joutui suunnistamaan "elämä pelissä". Karsinnassa parannettavaa oli n.20s, mikä liene missään mittapuussa paljon.

SM-keskimatkan finaali oli maaston puolesta itselleni sopimaton jyrkkine ylös-alas rinteineen, mutta tiesin sen etukäteen ja olin päättänyt keskittyä suorituksen hallintaan alusta loppuun. Onnistuin siinä hyvin, enkä jäänyt yhdelläkään rastivälillä enempää kuin 26s nopeimmalle ja sekin tuli reitinvalinnalla 4. rastille. Pari muuta huonoa reitinvalintaa tein, kuten 7., 10. ja 5. rastille, mutta varsinaisia rastivirheitä ei tullut. 12., 9. ja 14. rasti aiheuttivat pientä epävarmuutta, mutta suunnistus pysyi hallinnassa. Tein varmasti 10. joukkoon sijoittuneista vähiten virheitä ja olin 4. Kovempaa en vain tuossa maastossa karsinnan jälkeen päässyt. Keskimatka on sujunut paremmin, kun olen pyrkinyt ajoissa saamaan jonkinlaisen kuvan rastipisteen ympäristöstä ja rastia lähestyessäni havainnoin vain maastoa, enkä enää tihrusta karttaa. Yleensä rastipaikan "haistaa" tai hahmottaa, kun jonkinlainen kuva on kartalta muodostunut, ja varmasti myös kokemus auttaa tässä asiassa."

 

Nuorten sarjojen mestarit osasivat nauttia ja iloita täysillä menestyksestään Suomen mestaruuskilpailussa.

Lennoikkammat tuuletukset esitti 16-vuotiaiden poikien voittaja Otto Loukkalahti, joka esitteli palkintopallilla voimistelutaitojaan hienon voltin muodossa. Vauhdikasta oli nuoren miehen meno myös metsässä.

- Odotuksissa oli isoja mäkiä ja vaativaa maastoa, joten lähdin tarkasti liikkeelle. Varsinaisia virheitä ei sitten tullutkaan, ja tosi hyvin meni, kertoi ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen mestaruutensa voittanut toisen polven suunnistaja.

Erittäin iloinen mestari löytyi myös 20-vuotiaiden tyttöjen palkintopallilta. Vehkalahden Veikkojen Marjo Liikanen kehui vuolaasti keskimatkan kokonaisuutta.

- Oma suoritus oli tosi hyvä, tuntui että hallitsin sitä koko ajan. Maasto oli ihan mahtavaa, juuri sellaista mistä tykkään!

Nuorten meno oli vauhdikasta.

Keskimatkan Suomen mestaruuksista käytiin Uimalammen maastossa jännittävät taistelut. Naisten ja miesten sarjassa leivottiin uudet mestarit, kun Anni-Maija Fincke ja Topi Anjala suunnistivat voittajiksi.

Tampereen Pyrintöä edustava 24-vuotias Fincke oli onnellinen voitostaan ja ensimmäisestä aikuisten Suomen mestaruudesta.

- Oli tosi hyvä suoritus! Rata oli todella rankka, mutta kuitenkin suunnistuksen toteutuksen kannalta aika simppeli, Fincke analysoi.

Naisten sarjassa koettiin oikeat tamperelaisten juhlat, kun hopealle suunnisti Koo-Veen Merja Rantanen ja pronssille Pyrinnön Riina Kuuselo.

Miesten sarjassa Ikaalisten Nousevan Voiman Topi Anjalan loppuveto oli niin huikea, että se ratkaisi voiton nuorelle miehelle.

- Lopussa sain apua siitä, kun tavoitin muutaman edellä lähteneen selän kiinni. Fyysisesti sain itsestäni tänään kaiken irti. 

- Oli tosi hieno kartta ja maasto. Tykkäsin tästä oikein paljon, Anjala totesi tyytyväisenä. 

Miesten sarjan hopeasija meni jakoon, kun Vehkalahden Veikkojen Petteri Muukkonen ja OK Orientin Johan Bäckman suunnistivat saman ajan.


Anjala toiseksi viimeisellä rastilla

SM-kisan pääsarjan suunnistajia voi seurata livenä tältä sivustolta finaalien aikana. Kilpailuissa on käytössä GPS-seuranta, jonka tuottaa gpsseuranta.net. Kilpailijat näkyvät reaaliaikaisesti katsojille nettiselaimen kautta, joten erillistä ohjelmaa ei tarvitse seuraamiseen ladata.

Molemmista pääsarjoista valikoidaan karsintojen ja aikaisempien näyttöjen perusteella noin kaksikymmentä kilpailijaa, jotka saavat iltapäivän finaaleihin 135 grammaa painavan gps-lähettimen selkäänsä.

Nettikatsojille

GPS-seuranta löytyy keskimatkojen sivuilta Online-seuranta –kohdasta. Finaalit käynnistyvät lauantaina 19.9. klo 14.15, mutta tulevat nettiin näkyville vasta lähtökynnyksen sulkeuduttua. Lisätietoa ja aikaisempien kisojen seurantoja löydät www.gpsseuranta.net -sivuilta.

Kilpailijoille

Yhteensä 40 kilpailijaa saa GPS-laitteen selkäänsä pääsarjojen finaaleihin. Valikoituneiden kilpailijoiden luettelot ja GPS-laitteet löytyvät finaalien lähtökynnykseltä ja kisakeskuksesta.

Yleisölle

Kisakeskuksessa voi seurata kilpailun etenemistä isommalta näytöltä.

 

Keskimatkan B-finaalit on saatu suunnistettua Uimalammen maastossa. Kisapaikalla odotetaan parhaillaan päivän huipentumista SM-mitalitaistoihin.

Miesten B-finaalin voittoon suunnisti Angelniemen Ankkurien Vesa Mäkinen, joka käytti 4,65 kilometriin aikaa 30.40. Ikaalisten Nousevan Voiman Henri Taanila hävisi kaksi sekuntia ja Kalevan Rastin Hannu-Pekka Pukema neljä sekuntia.

Naisten B-finaalin nopein oli KooVeen Ulrika Uotila, joka suunnisti 3,65 kilometrin radan aikaan 34.10. B-finaalin toinen oli Helsingin Suunnistajien Johanna Kiiski ja kolmas MS Parman Eveliina Muukkonen.


B-finaalin lähtöä Uimalammin maastossa.

Naisten K2-radalta kuudennelta ja kahdeksannelta tilalta A-finaaliin pääsivät Lynxin Anne-Mari Leskinen ja Asikkalan Raikkaan Erja Jokinen. Leskinen ei ollut tyytyväinen karsinnan suoritukseensa.
-    Tuli todella iso pummi ykköselle ja loppukin oli häsäämistä. Nyt jos kokoaisi suunnistusajattelua finaalia varten, kertasi Leskinen kokemuksiaan.
-    Epäilen kyllä, että jaksanko tällaisen suorituksen kahteen kertaan, sanoi moninkertainen hiihtosuunnistuksen MM-mitalisti Jokinen. Jokinen päätti huippu-uransa pari vuotta sitten, mutta jatkaa edelleen harrastusta ilman suuria tavoitteita.

 

Anne-Mari Leskinen sijoittui kuudenneksi ja Merja Rantanen toiseksi naisten K2-radalla. Tässä toiseksi viimeiseltä rastilta molemmat suuntaavat kohti A-finaalia.

Miesten K5-radan lähes minuutilla voittanut Vaajakosken Terän Pasi Ikonen oli tyytyväinen maastoon ja itseensä.
- Hyvin meni, maasto sopii minulle. Tavoitteena on saada täältä kotiin viemistä, mutta taistelu tulee olemaan kova, arvioi Ikonen

Karsinnan ratoihin ja maastoon oltiin yleisesti tyytyväisiä.
- Hienoa suunnistusta. Olin vaan ruosteessa, koska pariin kuukauteen en ole suunnistanut, kommentoi H21 A-finaalissa jatkava keskimatkan vakiofinalisti Turun Suunnistajien Janne Salmi.Janne Salmi A-finaaliin.

Janne Salmi kurvaa toiseksi viimeiseltä rastilta kohti A-finaalipaikkaa.

Deltan H18-sarjan Jonatan Karjus oli ensimmäinen maaliintulija ajalla 23.26 keskimatkan SM-kilpailujen karsinnassa.

-Fyysisesti kova kisa ja mielestäni erinomainen rata karsintaan, luonnehti juuri maaliin saapunut Karjus kokemuksiaan. Karjus jäi jännäämään pääsyään A-finaaliin.

Aamupäivä keskimatkan SM-kilpailukeskuksessa Savonlinnan Uimalammella tulee olemaan tiivis. Aamukahvit kisakahviossa voi hörpätä seitsemän jälkeen. 1046 suunnistajaa kirmaa yhdeksästä lähtien kisan kallioille tunnin sisällä. Karsinnat ratkeavat ennen yhtätoista ja maasto rauhoittuu hetkeksi.

Päivän huipennuksena A-finaalit starttaavat klo 14.15 lähtien. Suomenmestarit ratkeavat ratamestari Jarmo Munckin laskelmien perusteella klo 15.53 alkaen. Ennen neljää ovat jo 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien voittajat selvillä ja klo 16.43 mennessä myös muut suomenmestarit.

Kahden viikon takainen pitkän matkan Suomen mestari Jani Lakanen taistelee mitaleista myös keskimatkalla Savonlinnassa. Vaajakosken Terän mies odottaa kovaa ja tasaista kilpailua, varsinkin kun suurimmat ennakkosuosikit Föhr ja Huovila ovat sotilaiden MM-kilpailujen takia poissa.

- Kisa tulee olemaan kova ja karsinnassa nähtäneen muutama yllättävä putoaminen, kuten tapana on ollut.

- Mitalisuosikkeja on monia. KR:n nuoret ovat nälkäisiä, kun eivät pääse seuraavana päivänä viestiä suunnistamaan. Veikkaan, että kymppikärjestälöytyy puolet samoja nimiä kuin SM-pitkältä ja heidän lisäkseen ainakin seurakaverini, keskimatkan syömähampaat Pasi ja Jonne, Lakanen ennakoi.

Lakaselle itselleen SM-mitali on motivoiva tavoite, mutta ennen kaikkea hän hakee huippusuoritusta.

- Keskimatkalla suorituksen hallinta on itselleni aina haastavaa ja siksi on lähdettävä liikkeelle nöyrästi. Maaston puolesta odotan Savonlinnalta upeaa keskimatkan suunnistusta.

kuva: antin.net

SM-keskimatkan kilpailuohjeet ja lausunnot on julkaistu. Lausunnoissa kilpailunjohtaja Hannu Kosonen tervehtii kilpailijoita, ratamestariryhmä antaa oman lausuntonsa ja kilpailun valvojat ovat myös kirjoittaneet lausunnon kilpailusta.

Linkit löytyvät vasemman palkin valikosta.

Tamperelaisen KooVeen Merja Rantanen on yksi selkeä naisten voittajasuosikki lauantaina Uimalammen maastoissa. Rantanen on palautunut hyvin MM-kilpailuista ja jaksanut valmistautua huolella SM-kilpailuihin.

- Olen tosi motivoitunut näihin kisoihin, Rantanen tuumaa.

Savonlinnan maastotyypistä Rantasella ei ole selkeää mielikuvaa, mutta odotuksissa on vaativa kilpailu.

- Olen sellainen, että en paljon etukäteen tutustu kilpailumaastoihin, enkä tykkää ennakkospekulaatioista. Siinä mielessä varmaan eroan monesta muusta.

Suosikin viitan kantaminen tänä viikonloppuna on Rantaselle mielenkiintoinen tilanne siinä mielessä, että hänellä ei ole keskimatkalta minkään väristä SM-mitalia.

- En ota suosikin paineita tai muitakaan. Keskityn vain omaan tekemiseen ja suunnistuksen ilon saavuttamiseen, Rantanen toteaa.

Suunnistus.netin ennakkopalat: Minna Kaupin tilanne

Merja Rantanen saa naisten suosikin aseman myös suunnistus.netin ennakkojutussa. Asiantuntevassa spekulaatiossa ennakoidaan tulevaa ja laitetaan mitalit jakoon. Kirjoituksesta käy ilmi myös poisjäänti, kun Minna Kaupin jalka ei ole juoksukunnossa. Kauppi kuitenkin tulee paikan päälle seuraamaan kilpailua.

Suunnistus.netin ennakkopalat

Minna Kaupin nettisivu

Lähtölistat sarjoittain

Lähtölistat seuroittain

B-finaali sarjoittain

 

Tarkistakaa emit-numerot huolella! Muutokset sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Uimalammella on suunnistettu aikaisemminkin.

Linkin karttaote on vuodelta 1973.

 

Uimalampi 1973

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varaa riittävästi aikaa kilpailukeskukseen saapumiseen. Pysäköinnistä on matkaa kilpailukeskukseen 600 m - 1700 m.

Karsinnan lähtökynnykselle on matkaa kilpailukeskuksesta 1,6 km, josta lähtöön on 100 m. Lähtökynnys on ylitettävä viimeistään kello 9.10.

Finaaleiden lähtökynnykselle on matkaa 1,6 km, josta lähtöön on 500 m.

Pysäköinnistä on mahdollista siirtyä suoraan lähtökynnykselle. Katso reitit pysäköintijärjestelykartasta. Varustekuljetus lähdöstä lämmittelyvaatteille on järjestetty karsinnassa ja A-finaaleissa.


Tutustu pysäköintijärjestelyihin kartoista:
Kartta pdf-tiedostona
Kartta kuvana

Kilpailukeskus:
Kilpailukeskuskartta pdf-tiedostona
Kilpailukeskuskartta kuvana


Kilpailussa ei ole käytössä käsiohjelmaa, joten tarvittavat tulosteet kannattaa tehdä itse.

Varustekuljetuksessa käytetään numeroituja kuomullisiä peräkärryjä, joihin varustepussit laitetaan lähtöminuuttien mukaan. Maalialueen palautuspisteessä varusteet noudetaan samasta kärrystä. Järjestäjä on varannut muovikasseja varusteille ja tusseja kilpailunumeron merkitsemistä varten. Oman varustepussin tunnistamista helpottaa oman pussin käyttäminen. Kaikki varustepussit tulee numeroida.


Kilpailussa hyödynnetään GPS-seurantaa sarjoissa H21 ja D21. GPS-lähetin annetaan molemmissa sarjoissa karsinnan 15 parhaalle sekä viidelle harkinnanvaraisesti valituille urheilijalle. Seurattavat suunnistajat ilmoitetaan ilmoitustaululla sekä lähtökynnyksellä. GPS-laitteen nouto tapahtuu finaalin lähtöpaikalta ja sen käyttö on pakollista.

SM-keskimatkan kilpailussa piikkareiden käyttö on kielletty.