Keskimatkan SM-kilpailut suunnistetaan 19. syyskuuta Olavin Rastin järjestäminä Etelä-Savossa. Uimalammen kilpailukeskuksesta on Savonlinnan keskustaan matkaa noin 12 kilometriä.

Ratamestari Jarmo Munckin mukaan ratojen suunnittelu on ollut kiitollinen tehtävä, koska hyviä rastipisteitä löytyy kisamaastosta runsaasti.

- Karsinta käydään peitteisemmässä ja savolaisemmassa maastonosassa, jossa mm. metsänhoitotöiden vaikutukset tuntuvat vauhdissa. Finaaleja varten on varattu hyväkulkuinen ja paikoin melko avoin maasto, mikä mahdollistaa vauhdinpidon, mutta korkeuserot ja maaston runsaat yksityiskohdat pitävät huolen suunnistuksen vaativuudesta, luonnehtii Munck.


Erityislaatuista maastoa on säästetty tapahtumaa varten

Viimeinen alueelta päivitetty kartta on vuodelta 1973. Keskimatkan ryhmä 1 suomenmestaruudet ratkotaan siis vuosikymmeniin koskemattomassa suunnistusmaastossa.
- Aluetta on säästetty tällaista tärkeää tapahtumaa varten. Voisi sanoa, että alue on helmi, parasta mitä Savonlinnan seudulla on tarjottavana, toteaa ratamestari Munck.

Eroja tehdään myös fysiikalla.
- Maaston suurimmat yhtenäiset korkeuserot ovat 50 metrin luokkaa. Teräviä nousujakin on luvassa joillekin sarjoille, paljastaa Munck.


Arvioiden mukaan miesten pääsarjan kilometrivauhti vaihtelee karsinnan reilusta kuudesta finaalin kuuteen minuuttiin.

B-finaali juostaan omilla radoillaan Savonlinnassa poikkeuksellisesti ennen A-finaalia. Järjestelyllä on haluttu edesauttaa, että mahdollisimman moni suunnistaisi iltapäivän finaaleissa.

SM-kilpailukartta on Mapline Oy:n Rauno Asikaisen käsialaa. Myös Pasi Jokelainen on ollut mukana kartan teossa.
Keskimatkan kilpailukeskuksena toimii vanhan metsäkämpän tiivis ja tunnelmallinen pihapiiri. Autot pysäköidään alueen teiden varsille. Pisimmillään matkaa autolta kilpailukeskukseen kertyy puolitoista kilometriä.