Ruska-Rastien säännöt


Itä-Savon Ruska-Rastit on Sanomalehti Itä-Savon levikkialueen kuntien välinen suunnistuskilpailu, joka järjestetään vuosittain syys-lokakuussa piirikilpailuna vuorotellen kussakin osaaottavassa kunnassa.


Kilpailu käydään henkilökohtaisena ja osanottajamäärä on kustakin kunnasta rajoittamaton. Myös levikkialueen äärikunnista ja levikkialueen ulkopuolelta olevat suunnistajat saavat osallistua henkilökohtaiseen kilpailuun.


Sarjat ovat H21-A, H21-C, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H18, H16, H14, H12, H10RR, D21-A, D21-C, D50, D40, D16, D14, D12, D10RR.
Sarjassa D50 on ikähyvitys 55 vuodesta alkaen ja sarjassa H65 70 vuodesta alkaen.
Järjestäjät voivat halutessaan järjestää sarjat H12 ja D12 myös tukireitteinä.


Osanottajarajoitukset:
Miesten H21-C -sarjaan ja naisten D21-C -sarjaan ei saa osallistua suunnistaja, joka on sillä kaudella voittanut kyseisen tai sitä vastaavan sarjan kisan tai joka rankataan kilpailuhetkellä I luokkaan.
Itse kisaan eivät saa osallistua seuraavat:
- kartan tekijänä toimineet,
- kilpailukartan alueella asuvat,
- kilpailukartalla missä tahansa kisassa ratamestarina tai valvojana toimineet.


Kilpailulla on oltava ratamestari ja valvoja, jotka hankkii järjestävä kunta. Valvojan on oltava muualta kuin järjestävästä kunnasta.


Mahdolliset esille tulevat kiistakysymykset ratkaisee jury, johon kuuluvat edustaja Sanomalehti Itä-Savosta, kilpailun valvoja ja kilpailun johtaja.


Osanottomaksua ei peritä. Järjestäjät keräävät harkitsemansa suuruisen karttamaksun.


Järjestäjillä on oikeus pitää kilpailupaikalla kenttäravintolaa, jonka tuoton he saavat itselleen.


Joukkuekilpailu käydään seuraavin säännöin:
- joukkueita ei tarvitse nimetä etukäteen,
- pisteitä jaetaan kussakin sarjassa seitsemälle parhaalle suunnistajalle seitsemästä yhteen,
- kustakin joukkueesta voi pisteille päästä sarjassaan vain kaksi parasta, vaikka seitsemän parhaan joukkoon sijoittuisi useampikin,
- poikkeuksena on H21-A -sarja, jossa pisteitä jaetaan kymmenelle parhaalle kymmenestä yhteen; joukkueesta voi tässä sarjassa päästä pisteille kolme parasta,
- lopullinen joukkuepistemäärä lasketaan siten, että kunkin joukkueen 10 parasta pistemiestä/-naista lasketaan lopputulokseen,
- joukkuekilpailuun voivat ottaa osaa vain kunnat, joissa Itä-Savon peittoprosentti on yli 10 (mukana ovat Punkaharju, Savonlinna, Sulkava, Rantasalmi, Enonkoski, Kerimäki, Savonranta, Kesälahti, Parikkala, Rautjärvi, Puumala, Juva, Heinävesi ja Kitee),
- joukkuekilpailussa järjestävää kuntaa hyvitetään aina 10 pisteellä,
- kuntapisteisiin ei-oikeutetut kilpailijat jätetään pistelaskua tehtäessä sijoituksensakin osalta väliin.

10§
Sanomalehti Itä-Savon lahjoittama kiertopalkinto kiertää viisi vuotta ja sen saa omakseen joukkue, joka kerää eniten pisteitä viitenä kilpailuvuotena yhteensä. Välivuodet palkintoa säilytetään voittajajoukkueen kunnallisessa palkintokaapissa. Sanomalehti Itä-Savo järjestää myös muut palkinnot. Henkilökohtaisissa sarjoissa palkitaan kolme parasta lukuun ottamatta miesten ja naisten pääsarjoja, joissa palkitaan kuusi parasta. H- ja D10RR:ssä palkitaan jokainen osanottaja.

11§
Levikkialueen kunnilla on oikeus pitää Ruska-Rastien yhteydessä omat mestaruuskilpailunsa.