Sveitsin rastiviikko kokosi yli 3000 suunnistajaa Muotathalin kylän alppimaisemiin suunnistamaan kuuden kisan tapahtumaa. Olavin Rastista matkaan olivat lähteneet Korhoset ja Turkit.

Vierwaldstättersee-järvi Fronalpstocin huipulta

 

Ensimmäinen kisa oli kaupunkisprintti Schwyzin kaupungissa. Lähtöpaikkana toimi Viktorinox-veitsitehtaan piha ja maali oli keskustorilla. Sateisessa säässä suunnistettu sähäkkä kisa tarjosi nopeita päätöksiä vaativia ratkaisuja.

Toisen päivän kisaan kuljetus tapahtui tarkan aikataulun mukaan armeijan kuorma-autojen kyydissä ja kisakeskus löytyi 1300 metrin korkeudesta. Lähtöön oli noustava 300 m ja sen jälkeen oli tarjolla vaativaa rinnettä ja kallioaluetta, nousuakin radalla 320m. Paikoin eteneminen oli melko seikkailuhenkistä ja sateesta johtuen myös vetistä.

Kolmantena päivänä oli tarjolla bussikyydin jälkeen ennenkokematon kävelymatka kisakeskuksesta lähtö/maalipaikalle. Matkaa 4,5 kilometriä ja nousua 700 metriä. Normaalimatkan kisan jälkeen sama matka alas. Kartta oli upealta Glattalpin alppilaaksosta. Lähtöpaikka oli 1900 metrin korkeudessa ja yli 2 kilometriin noustiin radoilla. Edellisten päivien sateet olivat saaneet joet virtaamaan niin vuolaasti, että 3. lähdön kisa jouduttiin tältä päivältä perumaan, mutta aurinko tuli aamupäivällä esiin ja paistetta riittikin seuraaviksi päiviksi.

Lehmien seassa suunnistettiin useana päivänä

 

Huilipäivän jälkeen neljäntenä kisapäivänä suunnistettiin kuutospäivän kisa, koska sateet olivat vieneet järjestelyjen kannalta olennaisen tien. Päivä oli nimetty Breathtaking Day -nimellä ja sitähän se oli. Ensin bussilla puoli tuntia ylös mäkeä. Kisakeskuskessa vaihto maastokuorma-autoon ja ylämäki jatkui. Sitten jalkautuminen ja vielä 200 metriä korkeutta mittariin. K-paikka makeassa satulassa 2000 metrin korkeudessa. H35-radalla oli mittaa 9,3 kilometriä, nousua 220m ja maali 1300 metrin korkeudessa. Maasto oli avointa, mutta käyrää oli luettava tarkasti. Kisan jälkeen oli vuorossa paluu 600 metrin kyläkorkeuteen.

Viides päivä toi kisoihin mukaan Euromeetig-maajoukkueet ja suunnistettiin vaativassa sekä hitaassa metsämaastossa. H21-sarjan voittaja Suomen Johan Bäckman käytti (3,9 km, 250m, 17 rastia) rataan aikaa 40.39. Illalla kantautui tieto, että nelospäivän maaston tie ei ole kunnossa ja seuraava päivä suunnitettaisiin samassa maastossa kuin päivällä. No pääsisi sitten yrittämään paremmalla onnella tiheikkörinteitä.

 

Viimeisen päivän kisa oli siis kasattu nopeasti kokoon ja siksi esilähdössä piti piirtää mallikartasta rata omaan karttaan. Yö oli siis tehty järjestäjien puolesta hommia ja uudet radat olivat aamulla valmiita.

Hyvää rinnettä tarjolla

 

Kokonaisuutena viikko oli mahtava kokemus ja maisemat olivat upeita. Alppimaastoihin Sveitsin rastiviikolle voi suunnata seuraavan kerran kesällä 2011 Flims-Laax-Falera -alueelle.

 

Kisoissahan sitä oltiin ja suorituksia tehtiin. Kisasivujen tulososioissa on tarkat datat.

H10 19./48 Eero Turkki

H20 53./76 Kari-Jussi Korhonen (ennen nilkan vääntymistä sijat 12, 5 ja 31)

H35 20./48 Antti Turkki

H50 58./125 Juha Korhonen

D50 56./81 Eija Korhonen

FK 37./74 Päivi ja Siiri Turkki

 

Kisasivut

Kisapäivien ennakot ja karttanäytteet

Reittihärvelistä löytyy kisojen radat

Teksti ja kuvat: Antti