Savonlinnan aluelehti Itä-Savon urheilutoimittaja Jarmo Pesonen kirjoittaa 3.9.2014 Savonlinnan suunnistusviikonlopusta:

"Syyskuun lopussa suunnistetaan urakalla

Savonlinnassa suunnistetaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna urakalla, kun Tanhuvaaran urheiluopiston lähimaastoissa ratkotaan yösuunnistuksen Suomen mestaruudet ja etsitään perinteiset Ruska-Rastit.

Suunnistusjuhla starttaa perjantai-iltana 26.9. karsintakilpailuilla H21-sarjan suunnistajille. Yösuunnistuksen finaalit kaikille sarjoille käydään lauantaina iltakahdeksan jälkeen.

– Perjantai-illan karsinnassa on noin 150 suunnistajaa, mutta lauantain SM-yörasteja lähtee etsimään reilut tuhat suunnistajaa, arvioi kilpailunjohtaja Hannu Kosonen tapahtuman järjestävästä Olavin Rastista.

Kun sarjoja SM-kisoissa on 15-vuotiaista 85-vuotiaisiin ja metsään lähdetään väliaikalähdöillä, niin lähtöpaikkojakin tarvitaan kaksi.

Kilpailukutsussa maastoa on kuvailtu pääosin mäkiseksi ja hyvin hoidetuksi itäsavolaiseksi talousmetsäksi, jossa korkeuserot ovat suurimmillaan noin 40 metriä. Kulkukelpoisuus on pääosin hyvää, mutta paikoin tiheiköt hidastavat etenemistä.

Kun suunnistamisen makuun on päästy, niin sunnuntaina 44. kerran järjestettävillä Sanomalehti Itä-Savon Ruska-Rasteilla käytetään pääosin samoja rasteja, mutta eri ratoja. Kilpailijoiden on sallittua osallistua molempiin tapahtumiin.

Kosonen elättelee toiveita, että Ruska-Rasteilla tehdään uusi, komea osanottajaennätys.

– Suunnistajia on ainakin paikalla paljon ja tuskin kaikki heti SM-kisan jälkeen yöllä häipyvät paikalta.

Huippusuunnistajille on tarjolla uudenlaista porkkanaa, kun H21- ja D21-sarjojen kärkikolmikolle on luvassa rahapalkinnot. Voittajat kuittaavat 250 euroa, kakkoset 150 euroa ja kolmanneksi tulleetkin saavat vielä satasen vaivanpalkkaa.

Ruska-Rastien kilpailunjohtaja on Eero Piironen."

Artikkeli Itä-Savon nettisivuilla

Ruska-Rastien kilpailukutsu löytyy Olavin Rastin nettisivulta